Hjem
/

Aktuelt

/
En viktig Storingsmelding for Støttegruppen etter 22. juli

En viktig Storingsmelding for Støttegruppen etter 22. juli

mars 27, 2025

10. Juni 2022 ble Ekstremismekommisjonen oppnevnt av Regjeringen. Deres oppgave var å fremme anbefalinger for å forbedre landets evne til å forebygge radikalisering og fremvekst av ekstremisme. Ingen enkel oppgave på noe som helst vis. Ekstremismekommisjonen ble satt sammen av representanter fra tunge fagmiljøer, frivilligheten og direkte berørte etter terror. Deres arbeid ledet frem til Ekstremismekommisjonens rapport, som ble lagt frem 1. mars 2024. Siden da har Regjeringen holdt videre i dette arbeidet, og la 21. Mars i år frem Stortingsmeldingen om forebygging av ekstremisme ble lagt frem. Hva kommer egentlig frem i denne Stortingsmeldingen, og hvordan ser Støttegruppen på innholdet? Vi har tatt en prat med Støttegruppens leder, og medlem av ekstremismekommisjonen, Lisbeth Røyneland for å få vite mer.

Har du lyst til å lese Stortingsmeldingen? Den finner du her!

- En omfattende og god prosess

Lisbeth er rask til å understreke at det har vært en omfattende prosess. Samtidig er hun klar på at det er viktig med god forankring og godt arbeid over tid med en slik rapport. Ikke minst har den vært spennende å være med på kan Lisbeth fortelle.

- Det har vært veldig spennende å få være med på et så viktig arbeid. Kommisjonen var bredt sammensatt av medlemmer med forskjellige bakgrunner, og vi kunne lene oss mye på hverandre. Jeg opplever at vår stemme som direkte berørte av terror ble verdsatt i kommisjonen. I tillegg til møter og studieturer hadde kommisjonen åpne innspillsmøter. Der fikk jeg holde en presentasjon om Støttegruppen, som ble veldig godt mottatt.

Ekstremismekommisjonen bestod av representanter fra ulike fagmiljøer, frivilligheten og direkte berørte etter terror. Foto: Ekstremismekommisjonen

- Mange gode tiltak!

Da Stortingsmeldingen, som har fått navnet «Forebygging av ekstremisme - Trygghet, tillit, samarbeid og demokratisk motstandskraft", var Lisbeth og Tor Inge Kristoffersen på plass for å representere Støttegruppen. Støttegruppen ble tatt godt imot av Kultur- og Likestillingsminister Lubna Jaffrey. I tillegg har Stortingsmeldingen inkludert svært mange av forslagene til tiltak fra Ekstremismekommisjonens rapport.

- Det er veldig bra at Stortingsmeldingen har inkludert mange av forslagene fra Ekstremismekommisjonen. For Støttegruppens del er det veldig bra at de så tydelig har pekt på viktigheten av Støttegruppene, og at disse får midler til å gjennomføre sitt arbeid fra Regjeringen. I tillegg vil jeg trekke frem at Stortingsmeldingen fremhever utdanning. Støttegruppen er allerede involvert på utdanningsfeltet gjennom våre svært gode samarbeid med Utøya AS, Raftostiftelsen og 22. juli-senteret. Det er også veldig gledelig at Stortingsmeldingen legger opp til at det etableres et nasjonalt senter mot radikalisering og voldelig ekstremisme med oppstart fra 2026. Vi tror det er lurt å samle kompetanse, og at det kan gjøre det lettere å sikre gode samarbeid og effektiv kommunikasjon.

- I tillegg fastslår Stortingsmeldingen at det er fortsatt er viktig med internasjonale samarbeid om forebygging av ekstremisme. Støttegruppen har over lang tid samarbeidet med både EU og FN i arbeidet med ekstremisme, og ser frem til å fortsette med det, forteller Lisbeth.

Her kan du lese mer om vårt samarbeid om vitnesamtaler med Raftostiftelsen og 22. juli-senteret.

Lisbeth Røyneland og Tor Inge Kristoffersen sammen med Kultur- og Likestillingsminister Lubna Jaffrey. Foto: Privat

- Det må følge med midler

Selv om Stortingsmeldingen inneholder mye som er positivt for Støttegruppen er det likevel flere momenter som må på plass. En av de er finansiering. Selv om Lisbeth er optimistisk så er hun tydelig på det må settes av midler til tiltakene om de skal kunne gjennomføres.

- Det er veldig viktig at Regjeringen og Stortinget jobber videre med innholdet i Stortingsmeldingen og sikrer at det kommer finansiering på plass. Uten midler blir det dessverre bare en melding med gode intensjoner og lite gjennomføring. Støttegruppen skal selvfølgelig følge opp dette, og allerede om 2 uker skal vi delta på høring i Stortinget. Vi vil fortsette å jobbe med våre samfunnsoppdrag på likepersonstøtte, utdanning og internasjonalt samarbeid. Vi tror denne Stortingsmeldingen kan være en god hjelp på veien, avslutter Lisbeth.

crossmenuarrow-right