Arbeid Internasjonalt
Den Nasjonale Støttegruppen etter 22. juli jobber sammen med en rekke andre organisasjoner internasjonalt for å få myndigheter i de ulike landene til å forebygge, ivareta og inkludere. Berørte etter terrorhandlinger er en ressurs som må anerkjennes, og som innehar en kompetanse som må brukes.
Representanter fra Støttegruppens styre deltar i en rekke ulike internasjonale sammenhenger. Vi blir invitert til å dele erfaringer, være del av panelsamtaler eller ulike arbeidsgrupper eller for å knytte internasjonale kontakter for videre utvikling av rollen som ressurs- og kompetansesenter.
EU markerer den årlige «European Remembrance Day for Victims of Terrorism». Støttegruppen er representert, og har ulike fremtredende roller. Styreleder Lisbeth Røyneland har hatt innlegg i EU-Parlamentet, som del av den offisielle markeringen. Markeringen fant i 2024 sted i Madrid i Spania.
Støttegruppen har et nært samarbeid med RAN (Radicalization Awareness Network) som er støttet av EU. Gruppen er delt inn i 9 arbeidsgrupper og vi deltar aktivt i gruppen kalt «Victims/survivors of terrorism» (VoT). I tillegg til å delta i planleggingen av den europeiske minnedagen for ofre etter terror og videreformidler, hvor viktige våre stemmer er i kampen mot voldelig ekstremisme, deltar Støttegruppen i årlige tverrfaglige møter med RAN som arrangeres i flere europeiske byer.
Et samarbeid med FN er under utvikling. I 2022 arrangerte FN for første gang UN Global Congress of Victims of Terrorism. Den ble holdt i FNs hovedkvarter i New York. Her var representanter for Støttegruppen spesielt invitert til å delta, og til å innlede. Etter den første konferansen i 2022 har det vært jobbet videre for å få til nye typer møter. Den Nasjonale Støttegruppen er aktiv i dette arbeidet.
I august 2023 fikk Støttegruppen en invitasjon om å delta og bidra inn i The Eradicate Hate Global Summit, som de siste årene har funnet sted i Pittsburgh i Pennsylvania. The Eradicate Hate Global Summit ble etablert etter massakren i oktober 2018 ved Pittsburghs Tree of Life Synagogue. Det var et angrep motivert av antisemittisk og anti-immigranthat, som til slutt førte til den tragiske skytingen av 11 mennesker. Dessverre ble det den dødeligste antisemittiske hendelsen i USAs historie. Støttegruppen deltok med to representanter, og var representert i to arbeidsgrupper, som også skal jobbe inn mot konferansen i 2024. I 2023 var over 1500 personer påmeldt i løpet av tre dagers møter. Dette arbeidet planlegges videreutviklet.
Støttegruppen samarbeidet i perioden 2019 -2023 med Central European Forum, som er en slovakisk organisasjon som jobber mot høyreekstremisme og mot sosial ulikhet. I april 2023 var to overlevende fra Utøya en uke i Slovakia og deltok med vitnesamtaler på ulike skoler.
Erfaringene fra samarbeidet med Central European Forum ble fulgt opp av evaluering i Støttegruppen. Det ble i forlengelsen av dette bedt om et møte med EØS-seksjonen i Utenriksdepartementet for å se på muligheter for samarbeid med andre organisasjoner, knyttet til norske EØS-midler som tildeles europeiske organisasjoner. Støttegruppen ønsker også å kunne dele sin ufrivillige kompetanse som en ressurs i demokratidiskusjoner internasjonalt, blant annet som en mulig ressurs for norske ambassader.
Støttegruppen ble viderekoblet av Utenriksdepartementet til Helsingforskomiteen, som koordinerer frivillige organisasjoners arbeid og partnerskap knyttet til EØS-midler. Støttegruppen er nå offisielt registrert og godkjent som samarbeidspartner.