Ressursbase

For mange er 22. juli bare en mørk dag i Norges historie. For de som opplevde terrorangrepene den dagen er det så mye mer. Etterlatte og overlevende etter terror er ufrivillige eksperter på konsekvensene voldelig ekstremisme påfører oss og våre medmennesker.
Støttegruppa har gjennom mer enn 13 år opparbeidet en ufrivillig kompetanse på områder der samfunnet manglet erfaring, og representerer med det en viktig ressursbase for hvordan samfunnet bør reagere i møte med fremtidige katastrofer og terrorangrep.
Vi må se på berørte og etterlatte som en ressurs i kampen mot radikalisering, ekstremisme og hatprat. Mange med ufrivillig kompetanse ønsker å bruke denne frivillig inn i ulike former for arbeid. Vi trenger perspektivene til de som har vært direkte involverte til å formidle god læring videre.
Støttegruppen jobber målrettet for å videreføre og styrke arbeidet inn mot ulike aktører og samarbeidspartnere, både nasjonalt og internasjonalt, for å kunne bruke vår ufrivillige kompetanse i ulike sammenhenger.
Samarbeidet med Utøya og med 22. juli-senteret er viktig for Støttegruppen. Med Utøya som et sted for både minne, læring og motstandskraft vil Støttegruppen være involvert. Det er viktig å fortelle historiene til kommende generasjoner for at vi aldri skal glemme de som så brutalt ble frarøvet livet, de som er forandret for alltid, og hvilket tankegods som lå bak de grufulle handlingene.
Ønsker du eller din organisasjon en innleder eller foredragsholder om tematikk knyttet til 22. juli, ekstremisme eller viktigheten av demokratibygging og mangfold?
Ta kontakt med oss her! I januar 2023 ble det innledet et samarbeid med Raftostiftelsen i Bergen, hvor fylkeslag Hordaland bidrar med tidsvitner inn i undervisningsopplegg til skoleklasser i Bergensområdet. Det faglige opplegget er utviklet i samarbeid med 22. juli-senteret. Det har vært stor pågang fra skoler, og Støttegruppen har innledet samarbeid med Raftostiftelsen for å utvide samarbeid og mulighet for undervisningstilbud. Fylkeslagene i Rogaland og Nordvest er nå involvert og interessert i å bidra. Samarbeidet og tilbudet ønskes gradvis å økes til å også inkludere de andre regionale freds- og menneskerettighetssentrene i Norge.
Støttegruppen har stilt opp som ressurs for berørte etter leirraset i Gjerdrum kommune, og har bistått med råd knyttet til oppfølging og mulig etablering av egen støttegruppe. Det samme har vi gjort for Støttegruppen 25. juni.
Vi er en viktig ressurs og innehar en kompetanse som må brukes, og er viktige stemmer i arbeid for demokrati og mot ekstremisme, radikalisering og hatprat.