I 2018 gjennomførte Den Nasjonale Støttegruppen etter 22. juli en omfattende medlemsundersøkelse. Den viste at det fortsatt var et stort behov for psykososial hjelp blant våre medlemmer. I tillegg viste den at mange av våre medlemmer syntes det var vanskelig å navigere i et byråkratisk hjelpeapparat. Dette resulterte i etableringen av LOS-ordningen i 2019. Hva er egentlig LOS-ordningen? Vi har tatt en prat med Sveinung Odland, LOS for RVTS øst.
Sveinung er utdannet psykolog med spesialisering innenfor klinisk barne– og ungdomspsykologi, med spesialområde innen enkel og kompleks PTSD. Siden 2019 har Sveinung vært LOS for berørte etter 22. juli på østlandet.
I støttegruppen etter 22. juli har mange hørt om LOS-ordningen, men det er fortsatt mange som ikke er kjent med innholdet i ordningen. For hva skal egentlig en LOS bidra med?
- Som LOS skal du hjelpe de berørte gjennom å lose de frem til hjelpen de har behov for. Navnet på ordningen er sånn sett veldig beskrivende for det arbeidet jeg gjør. Når noen tar kontakt med meg så kan jeg hjelpe med å finne rett tiltak, på rett sted og til rett tid, forklarer Sveinung.
I tillegg forteller Sveinung at mange opplever det som en god hjelp i møte med byråkratiet.
- I tillegg til at Losene er godt kjente med ulike hjelpetiltak kan vi også være de som tar kontakt med andre instanser på vegne av den berørte. Det kan for eksempel være kontakt med NAV eller kommunen. Det kan være med på å lette belastningen på den berørte at Losene tar disse samtalene for dem.
Ønsker du kontakt med en los? Her kan du lese mer om Los-ordningene og de ulike losene.
Sveinung forteller videre at han fortsatt får mange henvendelser som LOS i året, og at det er mange forskjellige henvendelser. Han forteller også at henvendelsene har endret seg siden oppstarten i 2019. Det som er konstant, er at behovet er stort.
- De første årene var det mange forespørsler om å få generell terapi. De senere årene har det derimot kommet flere forespørsler om å bli satt i kontakt med terapeuter med traumekompetanse. I tillegg bistår jeg flere der man trenger veiledning opp mot kommunen og arbeidsgiver. Det er dessverre ikke noen tvil om at denne ordningen trengs. Den trengs fordi hjelpeapparatet er kronglete og vanskelig å navigere, men ikke minst fordi det er et stort behov, forteller Sveinung.
Her kan du lese mer om resultatene fra Utøya-studien og RVTS-ene sitt arbeid opp mot Støttegruppen: https://rvtsost.no/aktuelt/10-ar-etter-terroren-i-norge
Når vi spør Sveinung om hvordan det er å jobbe som LOS er det tydelig at han blir veldig engasjert. Denne jobben betyr nemlig mye for han, og han forteller at det kanskje ikke er så rart.
- Jeg var til stede på Sundvollen den første helgen etter 22. juli. Allerede da hadde jeg flere samtaler med berørte. I tiden før LOS-ordningen kom på plass hadde jeg flere rammede i terapi. Derfor opplever jeg at 22. juli har vært en stor del av mitt profesjonelle liv helt siden 2011, og det er klart at det betyr mye for meg. Jeg har hele tiden opplevd at det har vært veldig givende for meg å jobbe med, fordi jeg føler at jeg kan gjøre en forskjell for de berørte.
Selv om Sveinung forteller at behovet for hjelp fortsatt er stort, så forteller han at det også er mange som har fått den hjelpen de har behov for gjennom LOS-ordningen.
- Det hender at jeg blir kontaktet av berørte jeg har hjulpet som forteller at de fikk ønsket hjelp av den terapeuten eller instansen jeg satt dem i kontakt med. Det er utrolig godt å vite at det går an å få den hjelpen man trenger! Selv om det nok aldri kommer til å være lett så håper og tror jeg at LOS-ordningen kan gjøre en forskjell, avslutter Sveinung.